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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  13/06/2023
Actualizado :  13/06/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  TECHEIRA, N.; KEEL, K.; GARAY, A.; HARTE, F.; MENDOZA, A.; FARIÑA, S.; LÓPEZ-PEDEMONTE, T.
Afiliación :  N. TECHEIRA, Unidad de Ciencia y Tecnología de Lácteos, Universidad Tecnológica del Uruguay, 70200, La Paz, Colonia, Uruguay; K. KEEL, Unidad de Ciencia y Tecnología de Lácteos, Universidad Tecnológica del Uruguay, 70200, La Paz, Colonia, Uruguay; A. GARAY, Unidad de Ciencia y Tecnología de Lácteos, Universidad Tecnológica del Uruguay, 70200, La Paz, Colonia, Uruguay; F. HARTE, Department of Food Science, Pennsylvania State University, State College 16802; ALEJANDRO FRANCISCO MENDOZA AGUIAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO FARIÑA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); T. LÓPEZ-PEDEMONTE, Unidad de Ciencia y Tecnología de Lácteos, Universidad Tecnológica del Uruguay, 70200, La Paz, Colonia, Uruguay.
Título :  Milk fatty acid profile from grass feeding strategies on 2 Holstein genotypes: Implications for health and technological properties. (Short Communication, Dairy Foods).
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  JDS Communications. May 2023, Volume 4, Issue 3, Pages 169-174. https://doi.org/10.3168/jdsc.2022-0273 -- OPEN ACCESS.
ISSN :  2666-9102.
DOI :  10.3168/jdsc.2022-0273
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 14 June 2022, Accepted 17 November 2022, Available online 16 February 2023, Version of Record 8 June 2023. -- Corresponding author: nora.techeira@utec.edu.uy -- Funding: This study received no external funding. -- License: This is an open access article under the CC BY license (http:// creativecommons.org/licenses/by/4.0/) --
Contenido :  ABSTRACT.- The objective of the study was to determine if a feeding system with a variable supply of grass promoted rapid changes in the fatty acid profile and technological and health indices of milk obtained from North American (NAHF) and New Zealand (NZHF) Holstein-Friesian cows. Two feeding strategies were conducted: fixed grass (GFix) and maximized grass intake when available (GMax). The results showed that as the grass intake increased in the GMax treatments, the relative amount of palmitic acid in milk decreased, whereas oleic, linoleic, linolenic, and conjugated linoleic acids increased, causing a reduction in the atherogenic, thrombogenic, and spreadability calculated indices. The changes occurred in rapid response to the changing diet, with reductions ranging from approximately 5 to 15% in the healthy and technological indices within a period of 15 d of grass intake increase. Differences were found between the 2 genotypes, with NZHF responding faster to changes in grass intake. © 2023, The Authors. Published by Elsevier Inc. and Fass Inc. on behalf of the American Dairy Science Association.
Palabras claves :  Feeding system; Fixed grass (GFix); Maximized grass (GMax); Milk.
Asunto categoría :  L02 Alimentación animal
URL :  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666910223000200/pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103537 - 1PXIAP - DDJDS Communications/2023

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  03/07/2023
Actualizado :  03/07/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  LADO, J.; ARES, G.; CURUTCHET, M.R.; VARELA, L.
Afiliación :  JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GASTÓN ARES, Núcleo Interdisciplinario de Alimentación y Bienestar - Udelar; MARÍA ROSA CURUTCHET, Instituto Nacional de Alimentación (INDA) - Ministerio de Desarrollo Social (MIDES); LETICIA VARELA, Núcleo Interdisciplinario de Alimentación y Bienestar - Udelar.
Título :  Desperdicio de frutas y hortalizas en Uruguay: ¿Cómo podemos contribuir a reducirlo?*
Complemento del título :  Agroalimentos.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, Junio 2023, no.73, p.60-63.
Serie :  (Revista INIA; 73).
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Notas :  *Este artículo se complementa con el publicado en el número anterior de Revista INIA: Frutas y verduras: placer, bienestar y sustentabilidad. (http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17047/1/Revista-INIA-72-marzo-2023-20.pdf )
Contenido :  Este artículo apunta a visibilizar el desperdicio de alimentos en Uruguay, tomando como base contenidos del libro Frutas y Verduras: Placer, Bienestar y Sustentabilidad. Apuntando a minimizar estos desperdicios en nuestros hogares, se realiza un especial foco en la planificación de la compra y la conservación de frutas y hortalizas.
Palabras claves :  Plataforma de Agroalimentos - INIA.
Thesagro :  ALIMENTOS; FRUTAS; HORTALIZAS.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17265/1/Revista-INIA-73-junio-2023-16.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103579 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2023/73revinia 73
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